Boedelverdeling naar ieders wens: vier praktische tips

Het verliezen van een dierbare is al ingrijpend genoeg. U zit dan ook helemaal niet te wachten op een eindeloze discussie over de verdeling van de boedel van uw overleden naaste. Het afwikkelen van een erfenis is vaak een lastige puzzel. Iedereen tevreden stellen lijkt daarbij een onmogelijke opgave. Toch komt u met behulp van de volgende tips al een heel eind. Een goede boedelverdeling voorbereiden is daarom het halve werk.

Boedelverdeling in vier praktische tips

Tip 1: Bespreek de verwachtingen

Om elkaar tevreden te kunnen stellen is het belangrijk om alle erfgenamen bij de boedelverdeling te betrekken. Vraag tijdens een gesprek over de verdeling naar elkaars behoeften en voorkeuren. Op die manier stel je elkaar op de hoogte en wordt de bemiddeling makkelijker. Geef tevens erkenning aan familieleden die voor de naaste hebben gezorgd.

Daarnaast is het handig om partners buiten de discussie omtrent de boedelverdeling te laten. Verdeel de erfenis daarom zonder de aanwezigheid van partners en aangetrouwden.

Tip 2: Bespreek de wensen en waarde

Stel vast welke waarde voor u van het grootste belang is. Hecht u bij het verdelen van de boedel meer waarde aan het emotionele of financiële aspect?

Tevens is het raadzaam ieders wensen in kaart te brengen. Daarbij is een goede eerste stap om al lopend door het huis voor uzelf te bepalen wat u zou willen hebben. De andere erfgenamen doen dit ook en zo wordt het intekenen op spullen een eenvoudige klus.

Tip 3: Ga na op welke manier u de spullen wil verdelen

Vele wegen leiden naar Rome en zo zijn er ook ontelbare manieren om de boedel te verdelen. De meest gekozen manieren om goederen te verdelen zijn:

  • In onderling overleg bepalen wie wat krijgt
  • Onderling veilen voor de hoogste bieder
  • U kunt er ook voor kiezen om te loten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dobbelspel.

Natuurlijk komt het voor dat iedereen op dat ene pronkstuk aast. In dat geval kunt u ervoor kiezen om het goed binnen de erfgenamen te rouleren of juist die spullen aan een goed doel te doneren.

Tip 4: Stel iemand aan die de leiding op zich neemt

Om ruzies te voorkomen kunt u ervoor kiezen iemand aan te stellen die het toezicht op een eerlijke boedelverdeling houdt. Daarbij is het belangrijk om iemand te kiezen die geen erfgenaam is en ook geen persoonlijk belang zal dienen. Stel daarom een bekende buitenstaander in die aan de slag gaat als executeur-testamentair

U kunt er ook voor kiezen een deskundige en externe partij aan te stellen. In dat geval staan wij van Erfrechtshulp voor u klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op om te praten over de mogelijkheden.

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen

Coronavirus > We doen er alles aan om u snel en goed te helpen. Ontdek hoe we onze dienstverlening hebben aangepast.