Kosten vereffening nalatenschap

Een beneficiair aanvaarde nalatenschap wordt doorgaans vereffend. Bij het vereffenen gaat het om het verkopen van de aanwezige goederen om de schulden van de nalatenschap te voldoen. Dit noemt men ook wel de afwikkeling van de nalatenschap.

De afwikkeling van een nalatenschap brengt kosten met zich mee. In dit artikel leest u meer over de vereffeningskosten. Lees meer.

Vereffening in goede handen

ErfrechtshulpMr. Jan Damstra regelt de vereffening van nalatenschappen zorgvuldig.

 Ervaren

 Gratis eerste advies

 In heel Nederland

Kosten vereffening nalatenschap

Een beneficiair aanvaarde nalatenschap word doorgaans vereffend. Bij het vereffenen gaat het om het verkopen van de aanwezige goederen om de schulden van de nalatenschap te voldoen. Dit noemt men ook wel de afwikkeling van de nalatenschap.

De afwikkeling van een nalatenschap brengt kosten met zich mee. In dit artikel leest u meer over de vereffeningskosten. Lees meer.

Vereffening in goede handen

Gespecialiseerde advocaatAdvocaat mr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

De vergoeding van de vereffenaar wordt uit de nalatenschap betaald.

Alles over vereffening

Vraag het gratis ebook aan

Kosten van de vereffenaar 

De nalatenschap bestaat in de meeste gevallen uit goederen en schulden. Wanneer de schulden de waarde van de goederen overtreffen spreekt men over een negatieve nalatenschap. Onder de schulden van de nalatenschap vallen ook de kosten van de vereffenaar. Diverse kosten komen kijken bij de vereffening van de nalatenschap:

 • Kosten tot de bewaring van de nalatenschap
 • Kosten voor het behoud van de goederen
 • Kosten voor de tegeldemaking van de goederen van de nalatenschap.
 • Taxatiekosten
 • Kosten van de verkoop
 • Kosten voor het voeren van processen voor de nalatenschap
 • Het honorarium van een boedelnotaris. Een boedelnotaris kan worden ingeschakeld voor het opstellen van een notariële boedelbeschrijving of advisering.
 • Griffierechten en advertentiekosten
 • Het loon van een vereffenaar.

De kosten die daadwerkelijk worden gemaakt verschillen per situatie. Dit is afhankelijk van welke verzoeken de vereffenaar maakt.

Loon vereffenaar

Wanneer een rechter de vereffenaar heeft benoemd, heeft de vereffenaar recht op loon. Dit loon heeft voorrang op de overige schulden uit de nalatenschap. Beneficiaire erfgenamen die zelf optreden als vereffenaar hebben echter geen recht op een loon.

Kosten vereffening: hoe gaat u ermee om?

Professionele vereffenaar

Een professionele vereffenaar zoals een advocaat heeft ervaring bij het vereffenen van de nalatenschappen.  Wij helpen u wanneer het een negatieve nalatenschap betreft maar ook wanneer erfgenamen bijvoorbeeld gezamenlijk niet tot vereffening kunnen komen of de erfgenamen onbekend zijn. Heeft u vragen over de verdere vereffening van een nalatenschap? Neem dan contact met ons op.

Hulp van een professionele vereffenaar

 • Deskundige afhandeling van zaken

 • Ervaren advocaat

 • Overal in Nederland

 • Salaris wordt uit de nalatenschap betaald

Gratis intake

Bij Erfrechtshulp.nl kunt u vertrouwen op een ervaren en gespecialiseerde advocaat die uw belangen behartigt. Wilt u weten wat Mr. Jan Damstra voor u kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis intake.