Onterven van kind is de wens van dertien procent van de ouders

Home » erfenis » Onterven van kind is de wens van dertien procent van de ouders

Onterven van kind 

Uit onderzoek van het Netwerk Notarissen onder 1700 Nederlanders blijkt dat dertien procent van de ouders zijn of haar kinderen zou willen onterven.

De redenen hiervoor lopen uiteen. Soms is er bijvoorbeeld een gebrek aan contact tussen ouder en kind. Uit onderzoek van het Netwerk Notarissen blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders geen contact heeft met één of meerdere familieleden.Een andere veelvoorkomende reden om te onterven is het gevoel dat bijvoorbeeld een (schoon)kind alleen uit is op hun geld.

Onterven blijkt in de praktijk echter een stuk moeilijker te zijn dan het klinkt. In dit artikel leest u meer over de aandachtspunten bij onterven.

Lees verder

Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen contact meer met één of meerdere familieleden, zo blijkt uit onderzoek van het Netwerk Notarissen. Wellicht dus niet verwonderlijk dat een deel van de ouders naar aanleiding daarvan overweegt om hun kinderen te onterven.

Volgens het Netwerk Notarissen is het een vraag die speelt bij maar liefst dertien procent van de ouders. Dat is ook terug te zien op Google. Elke maand zoeken er honderden mensen hoe ze hun kind kunnen onterven. Veel mensen denken dat onterven een simpele handeling is; gewoon op papier zetten dat een kind niet in aanmerking komt voor de erfenis en het kind is onterfd, toch? Zo simpel ligt het echter niet.

Praktische bezwaren

Wettelijk gezien is het niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen hebben namelijk altijd recht op een geldelijk bedrag dat wij de legitieme portie van de erfenis noemen. Concreet betekent dat het volgende: stel een moeder heeft drie kinderen onder wie de erfenis zou worden verdeeld. Dat betekent dat hun kindsdeel normaal één derde van de erfenis is.

Als de moeder in kwestie besluit alle drie haar kinderen te onterven, dan hebben zij geen recht meer op hun kindsdeel van de erfenis maar nog wel op de legitieme portie. De legitieme portie is de helft van een kindsdeel. Dit houdt dus in dat de kinderen geen recht meer hebben op één derde van de erfenis, maar de helft van hun derde deel. Alle drie de kinderen krijgen dus elk één zesde van de erfenis als de moeder heeft besloten alle drie de kinderen te onterven. Als ze besluit alleen haar dochter te onterven omdat ze met haar al jaren geen contact meer heeft en haar twee zoons niet te onterven. Dan krijgen de zoons elk één derde van de erfenis en de dochter één zesde.

Daarnaast maken kinderen die door hun ouders onterfd zijn geen aanspraak meer op de boedel die verdeeld wordt. Dat kan dus betekenen dat als een moeder besluit haar kinderen te onterven, zij nog wel aanspraak maken op een geldbedrag, maar niet meer op de sierraden of andere waardevolle spullen. Als gevolg daarvan mogen de kinderen ook niet aan tafel zitten bij de onderhandelingen over de erfenis.

Onterven en de legitieme portie

Kinderen waarvan de ouders besluiten ze te onterven moeten zelf actie ondernemen als ze aanspraak willen maken op hun legitieme portie van de erfenis. Stel een moeder onterfd haar dochter omdat ze al jaren geen contact meer hebben, dan krijgt de dochter in kwestie niet bericht dat zij nog recht heeft op een legitieme portie van de erfenis. Ze zal zelf zodra ze hoort van het overlijden van haar moeder kenbaar moeten maken dat ze aansprak wil maken op haar legitieme portie. Dat kan niet onmiddellijk na het overlijden van de moeder in kwestie, maar vanaf zes maanden na het overlijden tot maximaal vijf jaar later.

In de praktijk kan het daarnaast zo zijn dat een ouder in de erfenis opneemt dat het vermogen na overlijden geschonken dient te worden aan een goed doel. Op het moment dat de onterfde dochter dan op de stoep staat voor haar legitieme portie, dan kan het zomaar zijn dat die schenking inmiddels is gedaan. Dan moet de dochter dus bij het goede doel haar legitieme portie zien terug te halen.

Advies en praktische hulp

Onterven is dus makkelijker gezegd, dan in de praktijk gedaan. Als u onterfd bent en uw legitieme portie wil opeisen of juist wil onderzoeken hoe u toekomstige nabestaanden kunt onterven, dan kan de heer Jan Damstra u daarmee helpen. De heer Damstra is advocaat gespecialiseerd op het gebied van erfrecht. U kunt hem uw vraagstuk of probleem via de mail voorleggen of telefonisch. Hij streeft binnen een uur te reageren. Daarnaast is het eerste consult gratis.

Bent u het niet eens met de inhoud van een testament en wilt u dit aanvechten? Mr. Jan Damstra zet graag uw juridische mogelijkheden op een rij.

Gratis intake

Bij Erfrechtshulp.nl kunt u vertrouwen op een ervaren en gespecialiseerde advocaat die uw belangen behartigt. Wilt u weten wat Mr. Jan Damstra voor u kan betekenen? Neem dan contact op voor een gratis intake. 
GRATIS INTAKE

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen