Erfbelasting betalen: zo zit het in elkaar

Home » erfenis » Erfbelasting betalen: zo zit het in elkaar

Erfbelasting betalen

Een erfenis ontvangen, betekent nooit het volle pond incasseren. Een aanzienlijk deel van het vermogen gaat naar de Belastingdienst in de vorm van erfbelasting. Op het moment dat een van de ouders komt te overlijden, gaat de erfenis in gelijke delen naar de langstlevende ouder en naar de kinderen. Echter, de langstlevende ouder houdt de beschikking over de totale erfenis.

De kinderen erven wel op papier, maar ontvangen tot de dood van de langstlevende ouder nog niks. Ze hebben alleen een vordering over het deel van de ouder. En daarover moeten ze al wel erfbelasting betalen. De hoogte van de belasting hangt af van de hoogte van de vordering. Bij een vordering tot 123.000 euro geldt een tarief van 10 procent. Daarboven is het 20 procent. Er geldt een vrijstelling van 20.000 euro.

Blauwe envelop

Valt dan direct na het overlijden van de eerste ouder de beruchte blauwe envelop op de deurmat? Als kind hoef je niet bang te zijn voor aanslagen van de Belastingdienst die na het overlijden van de eerste ouder betaald moeten worden.

Zolang de langstlevende ouder over het vermogen van de kinderen beschikt, betaalt deze ook de erfbelasting voor de kinderen. Op het moment dat dan de langstlevende ouder komt te overlijden, erven de kinderen de vordering plus het vermogen van de langstlevende ouder. Over dit laatste deel moet dan door de kinderen ook erfbelasting worden betaald.

Onterven is minder belasting betalen?

Wie op zoek gaat naar manieren om de kinderen geen belasting te laten betalen, komt uit bij onterven. Onterven lijkt in eerste instantie een handige manier om de Belastingdienst te ontwijken. Op de lange termijn betalen de kinderen echter veel meer erfbelasting. Als een ouder komt te overlijden, gaat het totale vermogen naar de langstlevende ouder en hoeft deze geen erfbelasting voor de kinderen te betalen.

Pas als de langstlevende ouder overlijdt, erven de kinderen en betalen ze belasting. Echter, op deze wijze valt de belasting voor de kinderen meestal veel hoger uit. Het totale vermogen van de erfenis is in dit geval namelijk hoger en dus betaal je als kind al snel 20 procent erfbelasting.

Onterven bij onvoldoende vermogen

Onterven kan een optie zijn als de langstlevende partner de erfbelasting voor de kinderen na overlijden van de andere partner waarschijnlijk niet kan opbrengen. Op deze manier erft de langstlevende partner de totale som en is niet verplicht tot het betalen van de erfbelasting van de kinderen. Hij of zij heeft de beschikking over de totale som en kan deze gebruiken indien nodig.

Als in het testament is opgenomen dat de kinderen na overlijden van de langstlevende partner de kinderen alsnog erven, betalen zij dan de belasting. Zadel je je kinderen daarmee op met een schuld? Dat ligt eraan. Vaak is er nog sprake van een ouderlijk huis of andere bezittingen die verkocht worden na overlijden van beide ouders. Op deze wijze hebben de kinderen extra geld voorhanden om de erfbelasting af te lossen.

Meer weten over dit onderwerp of heeft u juridisch advies nodig met betrekking tot erfrecht? Neem vrijblijvend contact op met erfrechtadvocaat Jan Damstra.

Veel gestelde vragen

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is een belasting die je betaalt over vermogen dat je erft. Het is verwant aan schenkbelasting. Nederland heeft de erfbelasting ingevoerd in 1956, onder de Successiewet.

Wie betaalt de erfbelasting?

Zolang de langstlevende ouder over het vermogen van de kinderen beschikt, betaalt deze ook de erfbelasting voor de kinderen. Kinderen gaan pas belasting betalen als de langstlevende ouder ook komt te overlijden.

Hoeveel betaal je aan erfbelasting?

De hoogte van de belasting is, afhankelijk van de hoogte van de vordering, 10 of 20 procent. Voor tweede- en derdegraads familie gelden andere tarieven.

Kun je erfbelasting vermijden?

Onterven lijkt op korte termijn de beste manier om erfbelasting te ontwijken. De erfenis gaat dan naar de langstlevende partner. In de praktijk werkt dat echter niet. De kinderen betalen namelijk alsnog belasting over het volledige vermogen als de langstlevende ouder komt te overlijden.

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen