Levenstestament opstellen steeds populairder

Het levenstestament wordt elk jaar populairder. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er in het tweede kwartaal van 2018 maar liefst 41% meer levenstestamenten afgesloten. Ook het jaar daarvoor zat het levenstestament al in de lift. Dat het levenstestament zo sterk toeneemt in populariteit is niet verwonderlijk. Mensen hechten er steeds meer waarde dat zaken goed zijn vastgelegd. Ook onder de zogenoemde babyboomers, de generatie geboren tijdens of net na de Tweede wereldoorlog, leven duidelijke erfrechtzorgen. Met een levenstestament houd je de regie, ook als je door ziekte of een ongeluk niet langer wilsbekwaam bent om te handelen.

Levenstestament: wat is het?

Afhankelijk worden van anderen en controleverlies, het zijn reële angsten wanneer je ouder wordt. Door een ongeval of een ziekte zoals dementie kan je leven er van de ene op de andere dag anders uit zien. U bent dan niet langer in staat om zelf over uw financiën of medische behandeling te beslissen. Wanneer u niets heeft vastgelegd, bent u afhankelijk van de beslissingen van anderen wanneer u wilsonbekwaam wordt. U heeft vast wensen aangaande uw medische verzorging. Wilt u dat de medische behandeling op een bepaald punt gestopt wordt en hoe denkt u over reanimatie en euthanasie? In een levenstestament legt u dit vast. Ook heeft u in een levenstestament de mogelijkheid om vast te leggen wat er met zaken als uw financiën, uw bedrijf of huis gebeurt.

Volmacht

De persoon die uw wensen uit het levenstestament vertegenwoordigt wanneer u zelf niet meer kunt handelen, heet de volmacht. Wie u kiest is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is belangrijk dat u iemand uitkiest die u vertrouwt. Dit kan uw levenspartner zijn, een kind, maar ook een vriend of vriendin. Wellicht heeft u niemand in uw nabije omgeving die deze taak op zich kan of wil nemen. U hoeft niet iemand uit uw persoonlijke cirkel tot volmacht te benoemen.  Een speciaal opgeleide bankier of een erfrecht advocaat kan uw belangen dan behartigen. Het voordeel van een professionele volmacht is dat deze onafhankelijk is en geen persoonlijk financieel belang heeft bij uw vermogen. Wanneer u vermoedt dat er misbruik in het spel zal zijn, is een professionele volmacht een verstandige keuze. U kunt onze erfrechtspecialisten benoemen tot uw professionele volmacht.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met Jan Damstra.

Levenstestament online vastleggen?

Leg uw keuzes vast vanuit uw eigen huis.

 Online

 Toetsing door notaris

 Vanaf 275,-

Meest gelezen