Aanvechten testament bij wilsonbekwame erflater

Ruzies komen in de beste families voor. Rondom de verdeling van de erfenis kunnen emoties extra hoog oplopen. Vaak is er sprake van onderliggende conflicten die dan tot uiting komen. Meestal komt u er in goed vertrouwen met elkaar uit. Of schakelt u de hulp van een erfrecht advocaat in. U kunt ook besluiten om een testament aan te vechten als u vindt dat de erfenis niet eerlijk verdeeld is.

Bijvoorbeeld als er sprake is van een wilsonbekwame erflater. In sommige gevallen is er kwade opzet in het spel als het gaat om de erfenis. Zo bleek een tijdje geleden uit de case van het echtpaar Hans W. en Suzanne H., die uitgebreid in de media verscheen. Het echtpaar zou het testament van de moeder van Hans hebben aangepast en haar daarna hebben vergiftigd. Ze werden veroordeeld tot tien jaar cel.

 

Wilsonbekwaam of niet?

In deze case bezat de moeder van Hans drie panden in Amsterdam, die na haar dood gelijk over haar drie kinderen verdeeld zouden worden. Hans zou hebben geprobeerd om zijn inmiddels dementerende moeder ertoe te bewegen om alle panden op zijn naam te zetten. Op deze manier zou hij na haar dood enige erfgenaam zijn van het vastgoed.

De vraag is of een dementerende persoon nog wel wilsbekwaam is om wijzigingen in het testament door te voeren. De twee broers van Hans legden dit dan ook aan de rechter voor, met als doel het testament aan te vechten. De moeder overleed helaas door vergiftiging voordat de rechter zich hierover uit had gesproken. Hoe zou de rechter hebben geoordeeld over de wilsbekwaamheid van moeder als dit niet het geval was geweest? De twee broers van Hans hadden in ieder geval moeten aantonen dat moeder door haar dementie niet langer wilsbekwaam was.

Aanvechten testament

Soms komt het voor dat u onterfd bent of een broer of zus ontvangt een groter deel van de erfenis. Als blijkt dat het testament is aangepast op het moment dat er sprake was van dementie, dan hebt u de mogelijkheid om het testament aan te vechten. Een persoon met symptomen van dementie of Alzheimer verkeert in een kwetsbare positie. Wellicht heeft één van uw broers of zussen druk uitgeoefend om zo een groter deel van de erfenis te krijgen.

Als u het testament wilt aanvechten, moet u kunnen aantonen dat erflater niet meer in staat is om de consequenties van zijn handelen te overzien. Bij twijfel over de geestelijke gezondheid kan een arts ingeschakeld worden om erflater te laten onderzoeken. Dit medische verslag wordt opgenomen in het testament en is voor de rechter bepalend.

 

Inzage medisch dossier

Als erflater al overleden is, dan is het mogelijk om inzage in het medisch dossier van de overledene aan te vragen. Met een medische verklaring van de overledene op het moment dat hij of zij het testament opstelde, is het mogelijk om wilsonbekwaamheid aan te tonen. In verband met het medisch beroepsgeheim krijgt u niet zomaar inzicht in het medisch dossier. U moet dan voldoen aan een aantal voorwaarden.

Ten eerste moeten er zware aanwijzingen zijn dat erflater wilsonbekwaam was op het moment dat het testament werd opgesteld. Ook kunt u aantonen dat u tijdens het leven betrokken bent geweest bij afspraken met de behandeld arts en het dus aannemelijk is dat erflater u tijdens het leven ook inzage in medische gegevens zou hebben gegeven. En als laatste voorwaarde geldt dat inzage de enige mogelijkheid is om aan de noodzakelijke gegevens te komen.

 

Heeft u vragen over het aanvechten van een testament of over de mentale toestand van de erflater? Jan Damstra kan u als gespecialiseerde erfrecht advocaat meer informatie geven of adviseren.

Heeft u een erfrecht advocaat nodig?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Meest gelezen