Wie krijgt de erfenis als koppel vlak na elkaar overlijdt?

Home » erfenis » Wie krijgt de erfenis als koppel vlak na elkaar overlijdt?

Bij de rechtbank in Den Haag speelde dit jaar een bijzondere zaak: een pas getrouwd koppel overleed een half uur na elkaar. De familie van het stel ruziet nu over de nalatenschap.

Jeroen en Michou overlijden half uur na elkaar

Het was een gebeurtenis die alle media haalde in juni 2016: Jeroen (31) en Michou (28) Venema overleden twaalf dagen na hun bruiloft tijdens hun huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek. Vermoedelijk stierven ze aan een voedselvergiftiging. Hun beider families zijn in een heftige rechtszaak verwikkeld vanwege de erfenis van het koppel.

De Haagse rechter heeft bepaald dat de nalatenschap verdeeld moet worden over allebei de families, maar de moeder van Jeroen is in hoger beroep gegaan.

Tijdstip van overlijden is cruciaal

Crux in deze zaak is het tijdstip van overlijden. Er is reden om aan te nemen dat Jeroen een half uur na Michou overleed. Hij zou als langst levende partner alles van haar hebben geërfd. Toen hij overleed zou dus de familie van Jeroen alles krijgen. Het gaat om een bedrag van twee ton plus de overwaarde van het huis. Het tweetal had geen testament of huwelijkse voorwaarden opgesteld.

Redelijkheid en billijkheid

De Haagse rechtbank spreekt van een ‘heel uitzonderlijke situatie’. De rechter gaat er vanuit dat Jeroen en Michou waarschijnlijk ‘iets anders hadden bepaald dan de wettelijke regeling’ als ze wel een testament hadden gehad, aangezien ze allebei hun familie heel belangrijk vonden. In het vonnis staat dat het ‘indruist tegen het rechtsgevoel’ om alles na te laten aan Jeroens familie. De rechter noemt dat ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar’.

De moeder van Jeroen geeft aan haar eis heel naar te vinden, maar wil zich toch aan de regels houden. Ze is naar eigen zeggen bang voor de ‘fiscale en juridische’ gevolgen. Dat zou de reden zijn dat ze in hoger beroep is gegaan.

Zeer bijzondere erfrechtszaak

Hun advocaat Mandy Kreber vertelt dat erfrechtspecialisten de zaak op de voet volgen. Ze noemt de uitspraak ‘zeer opmerkelijk’, omdat normaal gesproken de wetgeving klip en klaar is: De familie van de langstlevende zou de erfenis moeten krijgen. “We zien dat de rechtbank – terecht – nu ook in het erfrecht meer oog heeft voor de redelijkheid en billijkheid. Daar zijn we heel blij mee,” klinkt het.

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen