Voorkom familieruzies door 4 zaken

Home » erfenis » Voorkom familieruzies door 4 zaken

Ruzie vlak na het overlijden van een naaste, het is niet netjes en uiterst pijnlijk, toch komt het steeds vaker voor, blijkt uit cijfers. Hoe klein die kans ook lijkt, voorkom familieruzies vanwege uw nalatenschap en zorg dat alles goed is geregeld. Een erfrechtadvocaat kan u daar bij helpen.

Meer geld te verdelen dus meer ruzie

Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman van de Rijksuniversiteit Groningen heeft wel een verklaring voor de explosieve toename van het aantal erfrechtszaken. “Dat komt allereerst, omdat er steeds meer geld te verdelen is. Een gemiddelde erfenis is momenteel 100.000 euro. Dat is nogal wat. 50 jaar geleden ging het vaker om een paar tientjes,” legt Kolkman uit aan RTL Z. Verder is het erfrecht gewijzigd. Sinds enkele jaren heeft de langstlevende partner veel meer rechten gekregen. “Als het om veel geld gaat, is er des te meer om ruzie over te krijgen.”

Regel nalatenschap ook als er weinig geld is

Voorkomen familieurzies, zorg dan dat je testament in orde is. “Maak je eigen wetje,” aldus hoogleraar successierecht Bernard Schols. Hij schreef een boek over het belang van een testament, getiteld ‘Voorkom ruzie bij de kist’. Steeds meer mensen laten een testament opmaken blijkt uit gegevens van het Centraal Testamentenregister. Het is volgens Schols een misverstand dat dit alleen iets is voor rijke mensen. “Ook aan de schuldenkant kunnen allerlei spannende dingen gebeuren,” weet de hoogleraar. “Sinds de financiële crisis horen we daar vaker over. Soms moeten nabestaanden voor de schulden van overledenen opdraaien.”

4 zaken om te bedenken bij het opstellen van uw testament om familieruzies te voorkomen

Heeft u uw testament nog niet goed of helemaal niet geregeld dan is het belangrijk om met deze vier zaken rekening te houden:

 1. Langstlevende erft alles
  Stel u komt te overlijden en u laat een vrouw en twee kinderen achter. De langstlevende partner, in dit geval uw vrouw, erft dan alles. De twee kinderen kunnen hun kindsdeel pas opeisen als uw echtgenote is overleden. Wilt u dat anders? Dan dient u dat goed te regelen in uw testament.
 2. U mag belastingvrij schenken voor overlijden
  Het is fiscaal voordelig om al voor uw overlijden een deel van de erfenis te verdelen. Zo mag u in 2018 per kind 5.363 euro belastingvrij schenken. Voor kleinkinderen geldt een bedrag van 2.147 euro. Vergeet ook niet dat u 100.000 euro belastingvrij kunt geven voor de aanschaf van een huis. Dat kunt u bij wijze van spreken nog doen op de dag dat u overlijdt.
 3. Kinderen onterven kan niet
  Het kan ook zijn dat u uw kinderen helemaal niets na wilt laten, omdat u bijvoorbeeld al jaren met hen gebrouilleerd bent. Onterving is mogelijk, maar ook weer niet helemaal. Een kind heeft altijd recht op een legitieme portie. Die bedraagt de helft van zijn erfdeel bij uw overlijden.
 4. Wijziging testament
  Wees niet beschroomd om uw testament te wijzigen. Mogelijk heeft u ooit een testament opgesteld, maar zijn de omstandigheden veranderd: er zijn meer kinderen in het spel of kinderen van een nieuwe partner. Ook kan die nieuwe partner ervoor zorgen dat u toch liever een andere invulling geeft aan uw testament. Het is heel normaal om dan opnieuw naar een notaris te stappen en veranderingen aan te brengen.

Heeft u advies nodig over de opstelling of wijziging van uw testament of wilt u meer informatie over bovengenoemde thema’s, neem dan vrijblijvend contact op met de gespecialiseerde erfrechtadvocaat mr. Jan Damstra.

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen