Testament opstellen: welke clausules neemt u op?

Home » erfenis » Testament opstellen: welke clausules neemt u op?

U wilt graag dat alles rondom uw de verdeling van uw erfenis goed geregeld is. Het is belangrijk om zaken omtrent uw financiën en misschien de voogdij van minderjarige kinderen goed vast te leggen. Misschien heeft u bepaalde wensen rondom uw erfenis. Of wilt u niet dat via uw kinderen de nalatenschap toch bij uw ex terecht komt. U heeft de keuze om in uw testament voorwaarden op te nemen. Met deze clausules zorgt u ervoor dat u uw erfenis vastlegt naar uw eigen wens. Bij het testament opstellen kunt u de volgende clausules opnemen.

1 Ontervingsclausule: Als u niet wilt dat een van uw wettelijke erfgenamen een deel van de erfenis ontvangt, dan kunt u deze clausule opnemen. U onterft daarmee uw wettelijke erfgenaam.

2 Uitsluitingsclausule: Bij het opstellen van het testament kunt u er met deze clausule voor zorgen dat de erfenis niet naar de schoonfamilie gaan indien de erfgenaam komt te overlijden.

3 Plaatsvervullingsclausule: Een plaatsvervuller, bijvoorbeeld uw kind, heeft geen recht meer op de erfenis als u deze voorwaarde bij het opstellen van uw testament opneemt.

4 Niet-opeisbaarheidsclausule: Wilt u ervoor zorgen dat uw erfgenaam onbezorgd achterblijft? Als u deze voorwaarde opneemt, is de erfenis niet opeisbaar tijdens het leven van de ergenaam.

5 Inbrengclausule: Soms heeft u al tijdens het leven schenkingen gedaan aan een van de erfgenamen. Als u deze clausule bij het testament opstellen opneemt, moet er rekening worden gehouden met deze schenkingen. Deze moeten, wanneer de erfenis verdeeld wordt over alle erfgenamen, verdisconteerd worden.

6 Bewindsvoeringclausule of voogdijclausule: Heeft u minderjarige kinderen? Dan wilt u natuurlijk dat de voogdij goed geregeld is indien u komt te overlijden. Dit kunt u in het testament opstellen met de voogdijclausule.

7 Echtscheidingsclausule: het kan voorkomen dat u overlijdt op het moment dat de echtscheiding nog niet rond is. Als u wilt voorkomen dat uw toekomstige ex erfgenaam wordt, dient u deze clausule op te nemen.

8 Rij-van-recht-clausule: Deze voorwaarde kan een fiscaal voordeel opleveren voor een erfgenaam, wanneer niet alle erfgenamen onder deze clausule vallen. Bij deze clausule betaalt de desbetreffende erfgenaam geen erfbelasting uit zijn erfdeel, maar gaat de belasting van de totaal te verdelen erfenis af.

9 Dertig-dagen-clausule: Bij het testament opstellen kunt u deze clausule opnemen. Wanneer uw partner binnen dertig dagen na u komt te overlijden, gaat de erfenis direct door naar de erfgenaam van uw partner. Hiermee voorkomt u dat er twee keer erfbelasting moet worden afgedragen.

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u meer informatie? Een advocaat gespecialiseerd in erfrecht kan u hierover meer vertellen. Neem vrijblijvend contact op met Jan Damstra.

 

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen