Opvullegaat in testament: besparen op erfbelasting

Home » erfenis » Opvullegaat in testament: besparen op erfbelasting

Een opvullegaat opnemen in het testament is een manier om een hoge erfbelasting te omzeilen. Met een opvullegaat kiest de langstlevende ouder voor een andere verdeling dan de standaard regeling bij erven. Zo wordt flink bespaard op de erfbelasting. Wij vertellen u meer

Regeling bij erven

Bij overlijden van een partner of ouder bent u verplicht erfbelasting te betalen aan de Belastingdienst. Volgens de wet erven de langstlevende ouder en de kinderen in gelijke delen de erfenis. De partner (langstlevende ouder) mag een bedrag tot € 661.328 belastingvrij erven (cijfers 2020). Voor kinderen (o.a pleegkinderen en stiefkinderen) geldt een bedrag van € 20.946 belastingvrij. Als langstlevende ouder moet je echter de erfbelasting van de kinderen betalen. Op de website van de Belastingdienst vindt u de actuele percentages en bedragen. Met een opvullegaat kan dit worden omzeild.

Opvullegaat

Opvullegaat

Met een opvullegaat kiest u voor een andere verdeling dan de boven beschreven wettelijke regeling. De langstlevende ouder kan ervoor kiezen om de kinderen alleen het bedrag ter hoogte van de vrijstelling te laten erven. De rest wordt ondergebracht in de eigen vrijstelling van € 661.328,-.

Op deze manier wordt er flink bespaard op de erfbelasting. Op het moment dat de langstlevende overlijdt, erven de kinderen de gehele erfenis. Met deze regeling stelt u het betalen zowel uit,  naast dat u in zijn totaliteit flink bespaart op de erfbelasting.  Indien de erfenis kleiner is dan de vrijstelling is een opvullegaat dus niet nodig.

Heeft u problemen bij de verdeling van een erfenis? Of wilt u advies? Neem contact op met MR. Jan Damstra van Erfrechtshulp.nl

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen