Met testament op maat goedkoper uit

Home » erfenis » Met testament op maat goedkoper uit

Een testament is niet alleen een goed middel om je nalatenschap vast te leggen, je kunt er ook kosten mee besparen. Ontdek hoe je minder erfbelasting betaalt en lagere zorgkosten hebt met een testament op maat.

AWBZ-clausule

Iedereen die langdurige zorg nodig heeft, betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Dit is besloten in de wet WMO en WLZ. Hoe hoog die eigen bijdrage is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de hoogte van het eigen vermogen. De eigen bijdrage is maximaal 2400 euro per maand. Op hetcak.nl kun je de hoogte van de eigen bijdrage berekenen.

Een hoge eigen bijdrage voor zorgkosten omzeilt u met de AWBZ-clausule in het testament. Een testament breidt u naar wens uit met diverse clausules. De AWBZ-clausule regelt dat de kinderen de erfenis van de reeds overleden ouder mogen opeisen wanneer de langstlevende ouder langdurige zorg nodig heeft. Hiermee daalt het eigen vermogen van de langstlevende ouder en daarmee ook de hoogte van de eigen bijdrage voor zorgkosten.

Levenstestament

Ook met het levenstestament bespaart u op zorgkosten. Met een levenstestament regelt u uw financiën en persoonlijke situatie voor het geval u niet langer wilsbekwaam bent. U weet dan zeker dat alles volgens uw wens geregeld en uitgevoerd wordt. U kunt ervoor zorgen dat in het levenstestament de volmacht de eigen bijdrage aan zorgkosten kan verlagen. Een gespecialiseerd erfrecht advocaat kan u hierover informeren.

Bespaar op erfbelasting

Op het moment dat uw partner of ouder komt te overlijden en u erfgenaam wordt, bent u verplicht erfbelasting aan de Belastingdienst te betalen. De erfenis gaat in gelijke delen naar de langstlevende ouder en de kinderen. De langstlevende ouder mag tot 643.194 euro belastingvrij erven. Kinderen hebben een vrijstelling van 20.371 euro per kind. Tot overlijden moet de langstlevende ouder de erfbelasting van de kinderen betalen. Je betaalt een tarief van 10% tot een bedrag van 123.248 euro en 20% over alles daarboven. Hoge erfbelasting kunt u omzeilen door een opvullegaat op te nemen in het testament.

Opvullegaat testament

Met een opvullegaat in het testament kiest de langstlevende ouder zelf voor een andere verdeling. Hij of zij kan ervoor kiezen om de kinderen alleen een bedrag ter hoogte van de vrijstelling te laten erven en de rest onder te brengen in de eigen vrijstelling van 643.194 euro. Hiermee wordt fors bespaard op de erfbelasting. Op het moment dat de langstlevende ouder overlijdt, erven de kinderen de gehele erfenis. Ze kunnen dan nog een keer gebruik maken van de vrijstelling. Hiermee stelt u het betalen van erfbelasting niet alleen uit, maar bespaart u in het geheel flink op de erfbelasting.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem geheel vrijblijvend contact op met Jan Damstra.

 

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen