Coronavirus > We doen er alles aan om u snel en goed te helpen. Ontdek hoe we onze dienstverlening hebben aangepast.

Er wordt minder belasting betaald over erfenissen

Hoe kan dat?

Door de verhoogde vrijstellingsbedragen voor partners en kinderen, hebben Nederlanders de laatste jaren minder belasting betaald over erfenissen, zo vermeldt De Telegraaf. Partners en kinderen kunnen daardoor belastingvrij erven, soms tot hoge bedragen. De Telegraaf baseert het artikel op de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2007 is er in Nederland nog €1,7 miljard aan erfbelasting betaald. In 2015 is dat gedaald tot €1,2 miljard. In de helft van de gevallen waren de kinderen erfgenaam, in 10% ging het om partners die geld van de overledene ontvingen.

Belastingvrijstelling partners, kinderen en ouders

Een echtgenoot van een overledene die minder dan € 642.194 ontvangt, hoeft geen belastingaangifte te doen. Dat geldt ook voor geregistreerde partners en samenwonende partners. Kinderen hebben een vrijstelling € 20.371. Deze vrijstelling gaat ook op voor pleeg-, stief- en kleinkinderen. Voor gehandicapte kinderen ligt het bedrag hoger. Een ouder mag € 48.242 belastingvrij erven. Ieder ander hoeft tot een erfenis van € 2.147 geen aangifte te doen.

Erfenis en goede doelen

Er wordt ook meer aan goede doelen geschonken. Erfenissen die worden nagelaten aan goede doelen zijn volledig belastingvrij. In 2015 werd er voor €302.000 aan goede doelen geschonken door overledene, met een gemiddelde van €29.000 per keer.

Erfenis en belasting: hoe zit dat precies?

Bij het opstellen van uw erfenis, wilt u natuurlijk precies weten wat de belastingtarieven zijn. Op de website van de Belastingdienst vindt u de actuele tarieven. Het tarief is afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en erfgenaam.

Heeft u problemen bij de verdeling van de erfenis?

Gespecialiseerde advocaatMr. Jan Damstra zet graag alle juridische mogelijkheden voor u op een rij.

Ervaren

Deskundig

Gratis eerste advies

Recente erfenis artikelen